2010’LU YILLARDA MOBİL OYUN SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİ
Dünyanın en büyük sektörleri arasında yer alan oyun sektörünün, 2019’un sonunda $152.1 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor. Bu miktarın 68.5 milyon doları mobil oyunlardan elde edilecek.
2010’lu yıllarda akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla yükselişe geçen mobil oyunlar, bilgisayar ve konsol sektörünü gelir olarak artık geride bıraktı.
Peki dünyanın en büyük yatırım şirketleri arasında yer alan Goldman Sachs’in sadece bir mobil oyun şirketine 200 milyon dolar yatırım yaptığı duruma nasıl geldik? Bunu anlamak için 2010’lu yıllara bakmamız gerekiyor.
Samsung Galaxy ve iPad’in domine ettiği 2010 yılında ortalığı kasıp kavuran ilk oyunlar arasında Fruit Ninja vardı. Üç ay içinde bir milyon satış yapan oyun, yıl sonunda dört milyon indirmeye ulaştı.
Oyun şirketleri PC ve konsol için büyük çaplı ve karmaşık oyunlar dizayn etmeye çalışırken, Halfbrick şirketi, dokunmatik ekranda meyve kesmek gibi basit bir konsepte odaklanarak yeni bir çığır açtı.
Bu konsepti alıp geliştiren şirketlerden birisi ise Imangi Studios’du. Stüdyonun Temple Run isimli oyunu 1 dolardan az bir fiyata satılırken en çok gelir elde eden uygulamalar arasına girmişti. Ama şirketin kurucularından Natalia Luckyanova’ya göre uygulama bedava yapıldığında gelirler beş katına çıktı.
Bir günde 300,000 kere indirilen bu uygulama oyun içi satışların ne kadar karlı olabileceğini gösterdi. Oyunu bedava indiren ve çok seven binlerce kişi, oyun içi karakterlerinin özelliklerini yükseltebilmek için para harcamaya başladı.
Temple Run gibi, ilk başta paralı olan ama sonrasında oyun içi satış konseptini benimseyen başka bir oyun Jetpack Joyride olmuştu. Paralı versiyonu bir milyon kere satıldıktan sonra bedava yapılan oyun, iki ayda 14 milyon indirmeye ulaştı. Şirketin pazarlama müdürü Phil Larsen’e göre, oyunu indiren oyuncuların yüzde 10’u en az 1 dolarlık oyun içi harcama yaptı. Yani iki ay içinde toplam 2 milyon kişi en az 1 dolarlık oyun içi alışveriş yaptı. Bu da 2010’lu yıllarda mobil oyunların nereye gideceğinin göstergesiydi.
2012 yılında yayınlanan Clash of Clans bunun en göze çarpan örneklerinden birisi. Çıkış tarihinden iki sene geçmeden, oyun içi satışlardan günde 654.000 dolar elde eden oyun 2015’te ise günde 1.5 milyon dolar elde etti.
Türkiye’de de mobil oyun sektöründe başarı hikayeleri bolca mevcut. Dünyanın en büyük oyun şirketlerinden olan Amerikan kuruluşu Zynga, Türk mobil oyun şirketi Peak Games’in kart oyunları stüdyosunu satın almak için 100 milyon dolar ödedi. Sonrasında Toy Blast ve Toon Blast oyunlarına odaklanan Peak Games, devamlı olarak en çok indirilen oyunlar arasında kendine yer buluyor.
Zynga’nın Türkiye mobil oyun sektörüne olan ilgisi Peak Games ile sınırlı değildi. 2018 yılında İzmir’de faaliyet gösteren Gram Games’i 250 milyon dolara bünyesine katan Zynga, Türkiye’deki ikinci büyük satın alışını gerçekleştirdi.
Bir başka başarı hikayesi ise Masomo Games. Kafa Topu oyunlarının yapımcısı olan Türk şirket, 2018 yılında Miniclip tarafından satın alındı. Satış fiyatı resmi olarak duyurulmasa da, 100 milyon dolara yakın bir miktar olduğu haberlere çıkmıştı.
Oyunların ücretsiz olması ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, oyuncu tanımı da değişti. Önceden bilgisayar ve konsol kullanıcıları üzerine odaklanan bu tabir, daha geniş bir topluluğu kapsar hale geldi. Otobüs beklerken, işyerinde öğle arasında veya uçak yolculuğu sırasında oyun oynayabilir hale geldik. Ve bu yüzden 2019’da dünya nüfusunun üçte birinin mobil oyun oynadığı tahmin ediliyor. Bu 2.4 milyar insan demek.
Mobil oyunların yaygınlaşmasıyla oyuncu kavramı genişledi ve her gruptan insanı kapsamaya başladı. Bu sayede oyunlara karşı olan önyargı zamanla kırıldı ve sektöre yatırım arttı.
Oyuncu havuzunun genişlemesi ve erişimin kolaylığı sayesinde, son zamanlarda mobil esporların gördüğü ilgi de dikkat çekici. Clash of Clans, PUBG Mobile ve Brawl Stars gibi milyonlarca kişinin oynadığı mobil oyunlar, espor arenasında da ilgi görüyor. Türk takımları da bu kategoride şimdiden isimlerini duyurmuş durumda. İtalya’da düzenlenen Vodafone 5G ESL Mobile turnuvasında şampiyonluğa erişen Futbolist, bizleri gururlandırmıştı.
FIFA ve Call of Duty gibi popüler bilgisayar ve konsol oyunlarının da mobil oyun dünyasında yoğun ilgi görmesiyle birlikte bu sektör büyümeye devam ediyor. Ve bu yükseliş duracak gibi gözükmüyor. 2022 yılının sonunda 95.4 milyar dolar gelir elde etmesi beklenen mobil oyun sektörü, o yılda oyun sektöründeki gelirin yarısını elde etmiş olacak.

#mobile #mobilegames #pubg #pubgmobile #zynga #gaming #espor #esports #mobiloyun